De menselijke evolutie maakt ons steeds minder gevoelig voor tabaksverslaving. Het gaat alleen nog even duren voordat we er iets aan hebben. De evolutie doet daar namelijk nog minstens tienduizenden jaren over.
In een studie van Columbia University werd de genetische opbouw van grote bevolkingsgroepen van alle leeftijden bestudeerd. De logica van de wetenschappers was dat genen met een slechte invloed op de levensverwachting minder vaak voorkomen bij oudere mensen.
Uit het DNA van de 210.000 onderzochte deelnemers bleek dat het gen voor nicotine verslavingsgevoeligheid (CHRNA3) minder vaak voorkwam naarmate mensen ouder werden. Het gen dat medeverantwoordelijk is bij de ontwikkeling van Alzheimer (AopE4) was ook minder aanwezig.
Normaal is de ontwikkeling van de mens niet te onderzoeken. Dit komt doordat er minstens tien generaties voorbij gaan voordat de kleinste verandering merkbaar is. De onderzoekers waarschuwen dat mensen niet teveel naar de uitkomsten moeten kijken. Omgevingsfactoren spelen volgens het team ook een rol.
Datum: 07-09-2017
LEES MEER...