Frankrijk strijdt door tegen eetstoornis

Foto’s in Franse modebladen krijgen vanaf deze week een waarschuwingslabel als ze digitaal bewerkt zijn. Ook afbeeldingen op internet en billboards krijgen een dergelijk etiket. De regelgeving is een uitbreiding van een wet die in mei dit jaar is opgesteld.

De labels geven aan of het model dunner of dikker is gemaakt in Photoshop. Hiermee wil de overheid strijden tegen eetstoornissen en onrealistische schoonheidsidealen. In Frankrijk leiden ongeveer 600.000 mensen aan een eetstoornis. Onder 15-24 jarigen is het, op verkeersongevallen na, de voornaamste  doodsoorzaak.

Hoogleraar Eric van Furth van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) benadrukt bij de NOS dat de relatie tussen bewerkte foto’s en eetstoornissen geen eenvoudige is. ‘Als je jezelf altijd vergelijkt met een slank en glad gepoetst ideaal en je gaat geloven dat dat de werkelijkheid is, dan is dat niet bevorderlijk voor je zelfwaardering. Dat kan bijdragen aan een eetstoornis. Maar dat is niet de enige oorzaak’, vertelt Van Furth.

Frankrijk maakte al eerder regels om eetstoornissen tegen te gaan. Sinds 2015 hebben magere modellen een doktersverklaring nodig om te mogen werken.

Datum: 05-10-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...