Een meerderheid van 58 procent vindt dat een tv-presentator geen alcohol zou moeten drinken op tv, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder een Opiniepanel van 26.000 leden. Dit was naar aanleiding van een uitzending van Zomergasten afgelopen zomer, waarin acteur Pierre Bokma volgens kijkers aangeschoten zou zijn geweest.

Meer dan de helft van de panelleden vindt dat een presentator ‘gewoon’ aan het werk is, en vindt het daarom niet kunnen dat een presentator alcohol drinkt op tv. Floor van Bakkum, manager van preventie bij Jellinek, is het daarmee volledig eens. ‘Ik vind het vreemd dat mensen die werken onder werktijd mogen drinken. Dus waarom zouden presentatoren dat wel mogen?’ Daarentegen vindt 56 procent van de panelleden het oké als talkshowgasten alcohol drinken tijdens een uitzending.

Alcohol op tv
Op de vraag of er überhaupt alcohol gedronken zou moeten worden op tv, vindt 38 procent van niet. Volgens hen hebben talkshows een voorbeeldfunctie. ‘Bij veel praat- en opinieprogramma’s zie ik regelmatig wijn en bier voorbij komen. Ik vindt dit een slecht voorbeeld’, concludeert een panellid. Bakkum is het ermee eens dat talkshows en presentatoren een voorbeeldfunctie hebben. ‘Je moet scherp zijn als journalist. Juist zij kunnen laten zien dat je een goed gesprek kunt voeren zonder alcohol. Er wordt toch ook niet meer gerookt aan tafel?’ 46 procent vindt dat het te normaal gevonden wordt dat er alcohol geschonken wordt in talkshows. ‘Alleen de namen al: BAR Laat, CAFÉ Kockelmann. Zegt genoeg!’ Deze panelleden vinden dat alcohol geen toegevoegde waarde heeft.

Trigger
Bakkum vindt het gebruik van alcohol op tv absoluut een risico voor mensen die in herstel zijn. ‘Het kan een enorme trigger zijn, omdat je het ziet. Als je een lekker taartje ziet op tv, kan je daar ook trek in krijgen. Je moet je er dan toch weer van weerhouden om het niet te doen.’ Ze vindt het dan ook goed dat dit onderzoek is uitgevoerd door EenVandaag. ‘In de mediawereld lijkt het allemaal normaal, alsof alcohol erbij hoort. Het is belangrijk dat programmamakers zich bewust worden dat niet alle kijkers het normaal vinden.’

Gezelligheid
Ongeveer 52 procent vindt het prima dat er alcohol wordt gedronken op tv. ‘Gewoon lekker drinken, als je er gevoelig voor bent, dan hebben ze daar een hele fijne uitvinding voor gedaan: de afstandsbediening’, besluit een ander panellid. 3 op de 10 leden geven aan het wel gezellig te vinden als er in talkshows wordt gedronken. Wel plaatsen ze daar een kanttekening bij: ‘Het is wel gezellig en heeft ook een bepaald doel, maar het moet niet de boventoon voeren.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...