Verslaafden hadden waarschijnlijk wel al zo’n vermoeden (want kennen de destructieve kanten van verslaving), maar toch: wetenschappers hebben nog geen steekhoudend bewijs gevonden dat een ernstige verslaving aan technologie zoals smartphones en sociale media kan aantonen.
Dat zeggen psychologen van het Internet Institute van de Universiteit van Oxford tegen het BBC-programma Panorama. Professor Andrew Przybylski, hoofd van het instituut, is erg sceptisch over vergelijkingen tussen harddrugs en sociale media. De dopaminekick die vaak wordt toegeschreven aan het gebruik van nieuwe technologie, is volgens wetenschappers overtrokken. ‘Dopamine-onderzoek toont aan dat dingen als games en technologie in dezelfde regionen zitten als eten, seks en andere alledaagse dingen’, zegt Przybylski. ‘Zaken als cocaïne zorgen voor tien tot vijftien keer hogere dopamineniveaus.’ Onderzoeker Amy Orben van de Universiteit van Oxfort vult aan: ‘Beeldschermen zijn geen stoffen die worden ingenomen, waarbij een bepaalde dosis reactie X veroorzaakt en een andere dosis reactie Y. Er is geen echte wetenschappelijke reden om technologie met harddrugs te vergelijken.’
Przybylski en Orben sluiten niet uit dat sociale media en technologie een negatief effect op menselijk gedrag kunnen hebben. Maar om dat te kunnen beweren, is meer onderzoek nodig. ‘Nu is het gewoon een nieuw type paniek, zoals we ons ook druk maakten om rapmuziek en gewelddadige games. Nu maken we ons hier druk om’, zegt Przybylski.
Datum: 11/07/2018
LEES MEER...