Geen pillen: eerst andere levensstijl

Minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg en Sport) ontvangt vandaag een ‘manifest leefstijlgeneeskunde’. Artsen en patiënten willen hiermee pleiten voor meer onderzoek naar leefstijlingrepen. Dat meldt Trouw vandaag.

De levensstijl aanpassen kan soms het beste medicijn zijn. Meer bewegen, stress tegengaan en gezonder eten helpen niet alleen ziekten te voorkomen, maar kunnen ook patiënten genezen. Dat schreven Hanno Pijl, hoogleraar en diabetesarts en voormalig patiënt Martijn van Winkelhof in een betoog op de opiniepagina van Trouw afgelopen maart. Dat pleidooi is nu een ‘manifest leefstijlgeneeskunde’ geworden en inmiddels zo’n tweeduizend keer ondertekend.

Drank of drugs
Het manifest beschrijft dat meer dan 50 procent van de volwassenen aan een chronische ziekte lijdt die vaak primair of mede het gevolg zijn van onder andere drank of drugs. Het potentieel van leefstijlgeneeskunde is bij leefstijlziekten dan ook vaak groter dan menige pil of poeder. Daarom verdient deze geneeskunde volgens de betogers een plek in het behandelprotocol als ‘interventie eerste keuze’, voordat medicatie wordt ingezet.

Afwijkingen
Pijl, hoogleraar bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zegt dat veel ziekten tegenwoordig voortkomen uit de manier waarop we leven. Pillen lossen dat soort problemen niet op. ‘Wel kunnen ze de afwijkingen die ontstaan enigszins corrigeren. Ik heb het dan over aandoeningen als diabetes type 2, darmstoornissen en hart- en vaatziekten’, aldus Pijl tegen Trouw.

Schuld
De diabetesarts benadrukt tegenover Trouw dat hij de schuld van ziekte niet bij de patiënt legt: ‘Iedereen weet bijvoorbeeld dat roken niet goed is. Toch blijven mensen een beroep doen op de gezondheidszorg. Je moet mensen wel helpen om het goed te doen. Daar ligt een rol voor de overheid en artsen.’

Datum: 11/10/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...