Gevolgen van alcohol groter dan gedacht

Veel Nederlanders onderschatten de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut, dat uitgevoerd werd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De deelnemers werden getest op hun kennis over de persoonlijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik. De meesten bleken niet te weten dat het teveel drinken van alcohol het risico op dementie en verschillende soorten kanker vergroot. Borstkanker werd het minst vaak genoemd (18%). Daarnaast bleken er ook misverstanden te bestaan over de algemene richtlijnen van de Gezondheidsraad omtrent alcoholgebruik. Zo dacht 33% van de deelnemers dat het advies is om maximaal twee glazen alcohol per dag te drinken. Het advies is echter om niet te drinken, of niet meer dan één glas per dag.

Maatschappelijke gevolgen
Ook werden deelnemers getest op hun kennis over de maatschappelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Die zijn groter dan de meeste respondenten dachten. Veelal onderschat werden de medische kosten die de maatschappij jaarlijks heeft aan alcohol gerelateerde problemen. Ook is het aantal mensen dat jaarlijks in de verslavingszorg zit vanwege een alcoholverslaving, hoger dan aanvankelijk gedacht door de deelnemers.

Ruim 2300 mensen deden mee aan het onderzoek.

Test jouw kennis over alcohol
Wil je testen hoeveel jij weet over (de gevolgen van) alcohol? Het Trimbos-instituut heeft een kennistest ontwikkeld. Deze bestaat uit tien vragen.

 

30-11-2020

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...