Steeds meer sportschoolbezoekers nemen een ‘scoopje’ pre-workout voordat ze gaan sporten. Het poeder heeft een hoog cafeïne gehalte en brengt veel bijwerkingen met zich mee. Hartkloppingen, slapeloosheid en vooral gewenning zijn volgens sportdiëtisten gevaarlijke bijwerkingen.

Pre-workout is een vaak zoet poeder wat je voor het sporten neemt. Sporters mengen een scoop (een kleine schep) met water, sommigen slikken het zelfs ook in een keer door. De pre-workout bevat 300 tot 400 milligram cafeïne per dosering. Dat is te vergelijken met zo’n vijf koppen koffie. Van zo’n scoopje krijg je meer energie en kun je zwaarder en langer trainen dan normaal. Uit onderzoek van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en de Universiteit van Utrecht blijkt dat ruim veertig procent van de mannelijke fitnessers dit soort supplementen gebruikt, een kwart daarvan voor elk sportschoolbezoek. Het aantal jongeren dat naar de sportschool gaat is afgelopen jaar met dertig procent gestegen, dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Sport Federatie.

Gewenning

Uit onderzoek van Radar blijkt dat de helft van de mensen die wel eens sportsupplementen gebruikt bijwerkingen heeft. Dit gaat om hartkloppingen, slapeloosheid, gewenning en een tintelende huid (veroorzaakt door het aminozuur bèta-alanine), dit kan een lekker gevoel geven, maar later gaat het irriteren en jeuken. Volgens sportdiëtist Kevin Milten is het poeder vooral gevaarlijk voor jongeren. ‘Voor jongeren onder de achttien is een dosis van tweeëneenhalf keer je lichaamsgewicht het maximale wat je mag nemen, waar je met een scoop pre-workout dus snel overheen zit. Cafeïne zorgt voor veel bijwerkingen en kan bij jongeren serieuze schade veroorzaken. Het brein van jongeren is nog niet volledig ontwikkeld, grote hoeveelheden pre-workout kan dat verstoren. Ze kunnen zich beter focussen op een gezonde voeding, daar krijg je ook energie van en zo voorkom je gewenning’, zegt diëtist Kevin Minten, gespecialiseerd in sportvoeding.

Een goede basisvoeding

Volgens bestuurslid van Vereniging Sport Diëtetiek (VSN) Marjo Ockeloen verliezen jongeren vaak het doel van supplementen uit het oog. ‘Wij als diëtisten zijn niet tegen supplementen, maar tegenwoordig worden ze niet juist gebruikt. Vooral door jongeren, zij denken dat pre-workout gewone voeding vervangt. Als sporter moet je weten dat een goede basis- en sportvoeding cruciaal is om sportsupplementen gezond te gebruiken. Via VSN is er een piramide opgesteld, hierin wordt duidelijk gemaakt dat je supplementen echt alleen moet gebruiken als kers op de taart van jouw juiste voeding,’ aldus Ockeloen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...