Bijzondere uitkomsten voor Nederland uit de Global Drug Survey, het grootste drugsonderzoek ter wereld. De onderzoeksgroep uit Nederland scoort onder andere op problematisch alcoholgebruik enorm hoog. Maar er is een kanttekening te plaatsen bij die onderzoeksgroep.
Om een onderzoek als dit toepasbaar te maken op de algemene bevolking, moet de steekproef die gebruikt is, een representatieve afspiegeling van de samenleving zijn. En dat is hier niet het geval. Van de 3219 Nederlandse deelnemers was ruim de helft fulltime student en de gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 23,5. Dit maakt het lastig om de Nederlandse uitkomsten één op één te vergelijken met de rest van de wereld. De andere landen hadden deels iets representatievere steekproeven.
Floor van Bakkum van Jellinek, een van de Nederlandse onderzoekspartners, legt uit hoe dit kan. 'Voor een deel zijn de groepen vergelijkbaar, zo is de gemiddelde leeftijd van de ondervraagden in veel landen jong. Maar omdat de steekproeven op verschillende manieren getrokken zijn, is het moeilijk om harde vergelijkingen te trekken tussen de landen. Zo is in Duitsland ook geworven via een grote landelijke krant. Dan krijg je ook meer mainstream onderzoekskandidaten. In Nederland is veel geworven via bijvoorbeeld 'Spuiten en slikken', het Trimbosinstituut, Jellinek... Als je een écht representatieve steekproef wilt, moet je het niet via de media uitzetten. Dan moet je als onderzoeker zelf selecteren hoeveel mensen van welke groep je wilt. En dat is voor zo'n groot internationaal onderzoek eigenlijk niet te doen.'
Veel drinkers, weinig blowers
Zeggen dat de uitkomsten de Nederlandse bevolking goed weerspiegelen, kan dus niet. Maar ze zeggen wel iets over de onderzoeksgroep. De Nederlanders staan op de derde plaats op het gebied van problematisch alcoholgebruik. Alleen in Ierland en Denemarken waren meer probleemdrinkers. 40,9 procent van de mannen en 27,9 procent van de vrouwen scoorde hoog op probleemdrinken, tegenover respectievelijk 25 procent en 20,5 procent wereldwijd. Van plan om te minderen zijn ze overigens niet: slechts 28 procent van de ondervraagde Nederlanders zou het komende jaar liever minder drinken.
Ook op wiet- en hasjgebruik is Nederland afwijkend, maar anders dan je misschien zou denken. Van alle landen blowen Nederlandse cannabisgebruikers het minst aantal dagen, en veel kleinere hoeveelheden dan gemiddeld. MDMA scoort dan weer wel hoger: ongeveer de helft van de Nederlandse deelnemers heeft dit afgelopen jaar gebruikt, tegenover 19 procent wereldwijd. In totaal zijn ruim 150.000 mensen uit 50 verschillende landen ondervraagd.
Datum: 24/05/2017
LEES MEER...