De invoering van de Gokwet in 2021 heeft een averechts effect gehad. In plaats van het aantal spelers te beschermen, is het aantal mensen met een gokverslaving juist gestegen. Vooral onder jongvolwassenen is er een toename.
Naast het binnenslepen van misgelopen inkomens werd de gokwet ingevoerd om betorubare goksites te creeren, die spelers zouden beschermen om een gokverslaving te ontwikkelen.
Gokwet schiet tekort
Uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat de legalisatie van 2021 tekortschiet op meerdere vlakken. Veel gokbedrijven zijn terughoudend met het invoeren van strengere preventieve maatregelen. Zeven op de tien personen die nu gokken, begonnen pas na de legalisatie. Daar komt bij dat zowel online als fysieke casino’s weinig doen om verslavingsproblemen aan te pakken of te voorkomen. Spelers worden onvoldoende geïnformeerd en nauwelijks begeleid wanneer er sprake is van problematisch gokgedrag.
Preventie
'Op basis van het beleid en de huidige uitvoeringspraktijk kan worden verwacht dat er, met name bij deze groep, schade op zal treden als gevolg van het beleid', zo staat in het rapport van WODC. Ook blijkt dat de vertegenwoordiging voor verslavingspreventie onvoldoende is geïntegreerd in het zorgstelsel en dat het verslavingspreventiebeleid betrokkenheid van onafhankelijke experts mist. Verder zijn de zorgplicht, informatieplicht en maatregelen zoals speellimieten als onvoldoende beoordeeld in het beschermen van gokkers.
LEES MEER...