Ruim driekwart van de studerende jongens is een risicovolle alcoholgebruiker. De groep risicovol drinkende meisjes is lager, zo’n 30 procent.
Dit blijkt uit een onderzoek van kenniscentrum Windesheim in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UVA) . Volgens onderzoeker Jolien Dopmeijer zijn er duidelijke aanwijzingen dat een deel van deze studenten verslaafd raakt. Welke studenten precies onder die verslavingsgevoelige groep vallen, wordt nog onderzocht. Dit onderzoek zal naar verwachting binnen een paar maanden afgerond zijn.
De risico’s van dit drinkgedrag zijn zeer uiteenlopend. Gezondheidswetenschapper Martijn Planken vertelt: ‘Je hersenen zijn pas op je 24ste uitgerijpt. Tot die tijd heeft alcohol alleen maar negatieve effecten op de ontwikkeling van het brein.’ Planken adviseert ouders dan ook hun kinderen tot het 18e jaar alcohol geheel te verbieden.
Naast de gezondheidsrisico’s, blijkt uit het Windesheim onderzoek ook dat er een direct verband is tussen het drankgebruik en studie-uitval. Bijna de helft van alle studenten vertelde zowel fysieke als mentale klachten te hebben, die terug te leiden waren naar het drankgebruik . Volgens Dopmeijer is toenemende druk op studenten een reden dat ze naar drank en cannabis grijpen, in plaats van hulp te zoeken: ‘Juist in die eerste stressvolle periode in het hoger onderwijs zijn studenten het meest kwetsbaar. Wanneer ze de gevolgen van alcoholgebruik niet goed genoeg kennen, kan dat grote gevolgen hebben.’
Datum: 15/09/2016
LEES MEER...