Helft van psychiatrische suïcides kampt met verslaving

Van alle suïcides in de Britse psychiatrie, had meer dan de helft van de mensen een alcohol- of drugsverslaving. Toch wordt bij deze groep nauwelijks aandacht besteed aan hun verslaving. Bij ambulante zorg is de verslavingszorg helemaal niet betrokken. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Manchester.

In Groot Brittannië worden psychiatrische patiënten voornamelijk ambulant behandeld. Uit de cijfers van de Universiteit van Manchester blijkt nu dat de huidige werkwijze niet goed aanslaat. Het aantal suïcides in de ambulante zorg ligt veel hoger dan het aantal suïcides in de klinische zorg. Volgens de studie krijgen ambulante cliënten nauwelijks de juiste zorg als het aankomt op hun alcohol- of drugsgebruik. De ambulante zorg wordt gedaan door FACT-teams. Deze bestaan uit psychiaters, psychiatrisch verpleegkundigen en sociaal werkers, maar verslavingszorg ontbreekt.

De meeste suïcides vinden plaats in de eerste week na het klinisch ontslag. Dit aantal neemt geleidelijk af, maar pas vanaf de zevende week blijft het stabiel. Een patiënt vertelt tegen de BBC dat er dagelijks een andere behandelaar bij haar langskwam. Omdat ze elke dag opnieuw haar verhaal moest doen, kwam de hulpverlening niet op gang. Gemiste afspraken met hulpverlening was in een kwart van alle gevallen een voorloper op suïcide.

Datum: 11/10/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...