Is zowel Nederland als België de weg kwijt over wat gezond eten is? Tessa Moorman en Merl von Carlsberg vertelden afgelopen zaterdag uitgebreid in NRC over hun foodplatform The Green Happiness. Het zorgde voor ophef. Belgische kinderpsychiater Annik Simons klaagde gisteren over de voedingshype waarbij bijna geen koolhydraten of vetten gegeten worden.
Naast het artikel in het NRC, kregen de dames van de Green Happiness maandagavond ook aandacht in RTL Late Night. Daar ontstond een debat tussen hen en de Nederlandse culinair journalist Karin Luiten. Volgens de ‘groene meiden’ zou een mens minstens vierhonderd gram groente per dag moeten eten en zou zuivel je lichaam verzuren. Karin Luiten is het hier niet mee eens. ‘In Nederland zijn we totaal de weg kwijt over wat gezond eten is’, zegt ze in het praatprogramma. ‘Er wordt een tweedeling gemaakt: of alle aandacht gaat naar obesitas, of de aandacht gaat naar mensen die gezond eten maar die erin doorslaan.’ Volgens de journalist zijn Moorman en Von Carlsberg ook doorgeslagen met hun foodplatform. Haar uitgangspunt is dat mensen zelf moeten koken, maar zonder pakjes. ‘Je krijgt dan automatisch minder zout en suiker eten.’
In België is een vergelijkbare discussie gaande. Jongeren met een eetstoornis zouden te veel meegaan in de manier van ‘puur koken’. Annik Simons is daarom tegen de zogenoemde ‘vettaks’, waarin vet gelijk wordt gesteld aan sigaretten en alcohol, terwijl vetten deel uitmaken van een gezonde voeding. Bovendien merkt ze steeds vaker dat jongeren bang zijn voor vet en suiker. ‘En de moeders gaan daar vaak in mee. Er worden dan bijvoorbeeld geen aardappelen meer gekookt’, vertelt Simons tegen de Standaard.
Simons verwijst onder meer op het boek ‘Pure Keuken’ van Pascale Naessens. ‘Jongeren met een eetstoornis werpen zich daar rigoureus op terwijl wij de klassieke voedingsdriehoek als richtlijn aanhouden.' Daar zou niks mis mee zijn, zolang je alles in de juiste porties eet. In het Belgische tv-programma Van Gils & Gasten reageerde Naessens, die zelf een eetstoornis had, maandagavond op Simons. 'Als er nu iets is waarvoor ik die boeken heb geschreven, is het om meisjes met anorexia of andere eetstoornissen te helpen. Mijn manier van eten gaat vooral over genieten. Ik promoot noten, avocado's, olijfolie. Allemaal calorierijke dingen. Ik snap het niet.'
Datum: 21/09/2016
LEES MEER...