Hoe zit dat nou met alcoholonderzoek?

Het bericht dat 10 glazen alcohol per week de levensverwachting drastisch kan doen verminderen, roept veel emoties op. Vooral op social media. ‘We mogen helemaal niets meer!’, is de tendens. Maar veel mensen vragen zich ook af wat ze eigenlijk nog moeten geloven. Want het ene onderzoek zegt dat alcohol goed is tegen hart- en vaatziekten, terwijl dit onderzoek stelt dat drinkers eerder sterven.

Om een beetje orde in de chaos te scheppen, beantwoordde nrc.next afgelopen weekend vragen over alcohol en onderzoek naar de ‘gezondheid’ van alcohol.
Helaas niet online te lezen, daarom hierbij een korte samenvatting:

  1. De Nederlandse norm is toch al strenger qua hoeveelheid alcohol per dag?
    Dat klopt. Sinds 2015 is het advies van de Gezondheidsraad: ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.’ Dat komt neer op maximaal 70 gram alcohol per week.
    Hiermee heeft Nederland één van de strengste adviezen in Europa. In veel andere landen ligt het advies nog op maximaal 2 glazen per dag.

  2. Hoe weeg ik het risico van drank op mijn gezondheid?
    Niet dat deze vraag voor ons als verslaafden in herstel nog echt aan de orde is, maar toch nemen we hem voor de volledigheid mee. Uit het onderzoek bleek dat mannen van 40 jaar die minder dan 10 glazen (100 gram alcohol) per week drinken, gemiddeld anderhalf jaar langer leven dan leeftijdgenoten die wekelijks tussen de 200 en 350 gram dronken.
    De levensverwachting van ‘zware drinkers’ (meer dan 350 gram alcohol) is bijna 4,5 jaar korter dan matige drinkers.

  3. Hoe betrouwbaar zijn deze onderzoeksresultaten?
    Epidemiologische studies zoeken naar verbanden die statistisch goed zijn onderbouwd. Een directe oorzaak-gevolg-relatie vind je daarbij niet. Er zijn veel andere variabelen die naast alcohol invloed hebben op het sterfterisico en hartziekten. Denk aan roken, diabetes en welvaartsniveau. Grote studies met fikse aantallen zoals deze studie, kunnen daarvoor worden gecorrigeerd, wat de uitkomsten betrouwbaarder maakt.

  4. Hoe zit het met geheelonthouders?
    Ook uit dit onderzoek bleek weer dat bij mensen die geen alcohol drinken het risico op hart- en vaatziekten iets hoger ligt. Maar daar staat tegenover dat het risico op verschillende soorten kanker en diabetes groter wordt bij matig alcoholgebruik.

17/04/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...