Het aantal ongelukken, waarbij lachgas een rol speelt, is schrikbarend toegenomen. Daarom komt er in de lente een landelijk lachgasverbod.

Emilie Westerouen van Meeteren, woordvoerder staatssecretaris Blokhuis: ‘Waar een lachgasverbod bij kan helpen, is om handhaving meer handvaten te bieden om in te grijpen.’ Bij de ongelukken gaat het om verschillende verkeersongevallen en verkeersincidenten. Zo waren er in 2019 470 ongelukken, in 2020 ruim 700 en in 2021 (t/m oktober) bijna 600. Dit blijkt uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS.

Geen uitstel meer
Het landelijk lachgasverbod zou eerder ingaan, maar vanwege gebrek aan geld voor de handhaving stelde het kabinet het verbod op lachgas uit. ‘Het verbod wordt niet nog een keer uitgesteld. Wel wordt het voorstel nog voorgehangen in de Tweede en Eerste Kamer. Het kan zijn dat er dan nog bezwaren tegen het lachgasverbod naar boven komen.’ Lachgas is in meer dan de helft van de gemeenten verboden. Het ministerie van Volksgezondheid wil dat het verbod voor heel Nederland er zo snel mogelijk komt.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...