Er komt een landelijk telefoonnummer dat mensen 24/7 kunnen bellen wanneer iemand verward gedrag vertoont. Wie belt, krijgt zorgprofessionals van zijn eigen regio aan de lijn. Dat meldt NOS vandaag.
‘Er zijn voorbeelden van mensen met een verslaving die worden weggestuurd bij de opvang omdat ze onder invloed zijn. Mensen met agressieproblemen mogen om die reden niet naar een ggz-behandelaar. Terwijl continuïteit van ondersteuning essentieel is’, zegt Onno Hoes, burgemeester van Haarlemmermeer, tegen NOS. Hoes is voorzitter van het ‘Schakelteam met Verward Gedrag’, dat vandaag zijn eindreportage presenteert. Personen met verward gedrag kunnen mensen zijn met psychiatrische problemen of een verslaving, maar ook mensen met dementie en een verstandelijke beperking. Het is een breed genomen term.
Geen 112 bellen
Buren, familie en anderen die worden geconfronteerd met verward gedrag bellen nu vaak 112. Veel van die meldingen horen helemaal niet thuis bij de politie, die nu eenmaal geen zorgverlener is. Met dit nummer krijg je zorgprofessionals aan de lijn van een speciaal meld- en adviespunt uit je eigen regio. ‘Ik ben er van overtuigd dat dit nummer veel mensen gaat helpen’, aldus Hoes.
Vervolg
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) heeft verzekerd aan het team dat het nummer er zal komen. Blokhuis zelf is ‘tevreden over waar we nu staan, in alle regio’s is aandacht voor personen met verward gedrag’. Hij beslist op 1 december welk vervolg het schakelteam krijgt. In de tussentijd zijn Hoes en zijn collega’s ‘op de achtergrond beschikbaar’, zoals Blokhuis het uitdrukt tegen NOS.
27/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
LEES MEER...