Psycholoog Sandra Langeslag heeft onderzoek gedaan naar verliefdheid. Daarbij kwam ze tot de ontdekking dat het bij verliefdheid helemaal niet zo simpel is als altijd gezegd wordt. Neurotransmitter serotonine werd tot nu toe direct in verband gelegd met verliefdheid. Sandra concludeerde na een test dat verliefde vrouwen meer serotonine in het bloed hebben en verliefde mannen juist minder. Het is dus niet helemaal niet zwart-wit.

Niet alleen serotonine speelt een rol bij verliefdheid, Sandra concludeert dat ook dopamine meespeelt. En dopamine komt ook voor bij verslavingen. Sandra Langeslag: ‘Dopamine geeft een prettig gevoel van ‘beloning’. Verliefdheid heeft dus onder andere overlap met verslaving. Mensen zijn verslaafd aan hun geliefde, bij liefdesverdriet moet je afkicken.'

Sandra heeft vervolgens allerlei tests gedaan. Verliefde mensen moesten naar plaatjes kijken van gewone vrienden en van de geliefde. En, de conclusie van het onderzoekje is dat de verliefde mensen hun geliefden bovengemiddeld mooi vinden, terwijl anderen hen beduidend minder aantrekkelijk vinden. Liefde maakt dus echt blind. Daarnaast blijkt uit een ander testje dat verliefde mensen slechter zijn in taken die veel concentratie vergen.

Sandra Langeslag gaat nog onderzoeken in hoeverre mensen hun verliefdheid kunnen beïnvloeden, door aan leuke of minder leuke dingen van hun geliefde of relatie te denken.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...