‘Massaproductie, massamarketing- en manipulatie van nicotine resulteren in massaverslaving,’ dat was de conclusie van de Amerikaanse historicus Louis Kyriakoudes tijdens het 18de Nationale Longkanker Symposium in Amsterdam. De lezing ging over nicotineverslaving, roken en ziekten.
Is roken een vrije keuze?
Volgens de tabaksindustrie is roken een vrije keuze, maar de Amerikaanse hoogleraar geschiedenis is het hier niet mee eens. Tijdens zijn lezing stelde hij de vraag of roken wel een keuze is als je er aan verslaafd bent geraakt. Kyriakoudes bestudeert al jarenlang de tabaksindustrie. Hij onderzocht onder andere interne documenten in de Legacy Tobacco Documents Library, daarin vond hij meerdere citaten, waaronder: ‘we verkopen nicotine, een zeer verslavende stof,’ en ‘mensen roken vanwege hun verslaving.’ Maar de tabaksindustrie brengt de boodschap ‘dat roken een vrije keuze is’ naar buiten.
Uit deze interne documenten kwam ook de strategie van de tabaksindustrie om mensen aan het roken te houden naar voren: ‘ze zaaien twijfel over de gezondheidsaspecten, zonder ze te ontkennen en komen op voor het recht van het publiek om te kunnen roken, zonder hen aan te moedigen om te beginnen.’ Zo zouden zij onder andere rechtszaken proberen te vermijden. Daarnaast kwam de tabaksindustrie met verschillende aanpassingen (bijvoorbeeld een filter of een lager teergehalte) als er iets negatiefs in het nieuws kwam wat te maken had met de gezondheid van rokers. Dit zou volgens de hoogleraar ook een strategie zijn om mensen aan het roken te houden.
‘Geld is macht’
Uit het onderzoek van Kyriakoudes bleek ook dat er meer mensen zijn gestorven aan de gevolgen van het gebruik van tabak dan aan kogels, bommen en oorlog. Ook bleek dat tabak het meest gemarkte product is in de geschiedenis van de mensheid. Daarnaast blijkt de tabaksindustrie nog steeds de meestverdienende industrie van het westen te zijn. Hoogleraar Kyriakoudes: ‘En geld is macht.’
LEES MEER...