Medicijn kan rechtstreeks in brein

Het is artsen gelukt om door het zogenaamde beschermende ‘krachtveld’ van hersenen te breken. Canadese artsen wrikten het schild met microscopische luchtbelletjes open, waarna er een medicijn rechtstreeks kan worden toegediend.

Volgens experts is dit een doorbraak op het gebied van de behandeling van verschillende hersenaadoeningen als Parkinson, kanker of dementie. Of het ook voor verslaving een werkende methode is, is niet bekend. Maar een doorbraak op dit gebied kan wellicht alleen maar positieve gevolgen hebben voor ook andere aandoeningen.

De bloed-breinbarrière is een soort schild van op elkaar geplakte cellen en bevindt zich in alle kleinere bloedvaten van het brein. De barrière houdt virussen, bacteriën, gifstoffen en grotere moleculen tegen, maar dus ook medicijnen.
Nu hebben Canadese artsen zich bij een patiënt met een hersentumor een weg naar binnen gewerkt, door minuscuul kleine luchtbelletjes in te spuiten. De belletjes konden zich verspreiden door de bloedbaan waarna de artsen de schedel van de patient ‘beschoten’ met een met een ultrageluid. De belletjes zwellen en krimpen daardoor en wrikken daardoor de beschermende laag open, zodat het medicijn, dat tegelijkertijd is geïnjecteerd, naar binnen kan. Het schild groeit naar verwachting binnen enkele uren weer dicht.

De methode is nog niet in andere landen beschikbaar. De artsen willen het eerst verder testen, om te kijken of het veilig en naar behoren werkt. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...