Medicijn tegen medicijnverslaving

Het medicijn flumazenil zou een oplossing kunnen zijn die werkt tegen de verslaving aan benzodiazepines. Flumazenil wordt ook gebruikt op de spoedeisende hulp als ‘tegengif’ bij de gevolgen van een overdosis. Verslavingsarts Erik Paling doet nu onderzoek naar de werking van flumazenil bij de behandeling van verslavingen.

Benzodiazepines zijn maar zelden geschikt voor langdurig gebruik. Dit zijn slaap- en kalmeringspillen, maar bij een te langdurig gebruik van de pillen zijn de klachten vaak hetzelfde als die waarvoor de medicijnen genomen worden. Bovendien wordt het risico op verslaving vergroot.

Uit onderzoek in Australië en Italië blijkt dat flumazenil al tot positieve resultaten heeft geleid. Alle deelnemers waren na de behandeling volledig gestopt met steeds minder wordende klachten tijdens het afbouwen. ‘We willen dit onderzoek nu herhalen in Nederland, om te testen of veilig is. En daarbij willen we ook het verloop van angst- en slaapklachten voor, tijdens en na de detox vastleggen. Want daar zijn veel gebruikers bang voor’, zegt Paling.

Benzodiazepines leveren niet zo’n grote gezondheidsrisico’s op als alcohol of andere drugs, maar brengen wel andere risico’s met zich mee. Paling: ‘Je bent minder alert, dus het risico op ongevallen neemt sterk toe. En je cognitieve functies nemen af, waardoor je geheugen, plannings- en leervermogen afnemen.’ Ook zorgt de verslaving aan het medicijn voor stemmings- en angstklachten.

400.000 Nederlanders slikken benzodiazepines weken, maanden of zelfs jaren. Hiervan is zeker de helft verslaafd. Twee op de drie mensen van die 200.000 lukt het om er uiteindelijk mee te stoppen, maar na een jaar is bijna de helt hiervan weer teruggevallen. ‘Deze cijfers gelden voor mensen die een relatief lage dosis slikken. Voor mensen die hoge doses slikken, dit is meer dan de standaard dagdosis, zijn de cijfers waarschijnlijk slechter,’  aldus Paling.

 

 

Reageer reacties (2)

moedige moeders(06. april 2016)

dit medicijn gebruiken ze al jaren in nederland

Erik Paling(09. april 2016)

Ja dat klopt zoals u leest op de spoedeisende hulp bij overdoseringen of in de operatiekamer na afloop van een operatie. Maar het wordt niet gebruikt om iemand af te laten kicken van zijn benzodiazepinenverslaving. Dat is echt nieuw in Nederland!

LEES MEER...