Medicijn tegen terugval niet meer leverbaar

Een medicijn dat terugval bij alcoholverslaving helpt voorkomen (Refusal) is niet meer leverbaar. Naar verwachting zal ook Antabus binnenkort niet meer beschikbaar zijn, meldt de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde (VVGN). Ook andere geneesmiddelen die gebruikt worden binnen de verslavingszorg zijn niet meer, of moeilijker, te verkrijgen.

De lijst van niet beschikbare medicijnen wordt steeds langer. Volgens de VVGN is deze ontwikkeling zorgwekkend. Er zijn namelijk bijna geen alternatieven, waardoor behandeling van met name alcoholverslaving moeilijk wordt. Verslavingsartsen waarschuwen dan ook dat het tekort risico’s met zich meebrengt. Het zou ertoe kunnen leiden dat verslaafden minder goed in herstel komen.

Onaangename effecten
Disulfiram, bekend als Refusal of Antabus, is een hulpmiddel bij alcoholverslaving. Het middel zorgt ervoor dat de afbraak van alcohol in het lichaam wordt vertraagd. Wanneer er dan wordt gedronken zullen er verschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid en versnelde hartslag optreden. De angst voor deze effecten moet een rem zijn om te drinken.  

Niet bijbetalen
Door de Wet geneesmiddelen zijn prijzen de laatste jaren flink gedaald. De tekorten ontstaan doordat Nederland steeds minder interessant wordt voor farmaceuten, maar ook vertraging in het productieproces speelt hierbij een rol. De VVGN stelt dat de levering van medicijnen een zekerheid moet zijn en dat er ook voor moet worden gezorgd dat bijbetalen niet hoeft als er geen goedkoper alternatief beschikbaar is.

23/04/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...