Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat extra energie steken in preventieprogramma’s. Dat doet zij omdat zij merkt dat veel gemeenten te weinig doen aan de preventie van onder anderen roken, alcoholgebruik en overgewicht.

Uit de laatste evaluatie van het Nationaal Preventie Akkoord bleek dat tweederde van de veertig doelen niet zijn behaald. Het ministerie heeft daarom besloten om een akkoord op te stellen waarin er strenger wordt gekeken naar preventieprogramma’s van gemeenten. In het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), dat onder anderen VWS en de GGD hebben ondertekend, zijn afspraken gemaakt over hoe we in 2040 een gezonde generatie kunnen bereiken. Hier is een half miljard euro voor uitgetrokken.

Doelen

GALA beschrijft dat er meer samenhang en helderheid moet komen over taken en langetermijndoelen. Ook moeten gemeenten verantwoording afleggen bij het ministerie als ze aan het eind van volgend jaar geen concreet preventieprogramma hebben.

De doelen van het Nationaal Preventie Akkoord zullen niet veranderen. In 2040 moet er een rookvrije generatie zijn. Het aantal jongeren dat ooit heeft gedronken moet van 45 naar 25 procent worden teruggedrongen. Daarnaast moet het aantal mensen dat overmatig alcohol drinkt van negen naar vijf procent gaan. Ook moet het percentage van volwassenen met overgewicht teruggedrongen worden van 50 naar 38 procent.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...