De gemeentes Apeldoorn en Zwolle willen van happy hours in kroegen af. De Nederlandse Vereniging voor Drank en Horeca Inspecteurs (NVDI) en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) waarschuwen ervoor dat dat niet genoeg is om alcohol gerelateerde schade en ongevallen te verminderen.
In 2021 werd er door de Tweede Kamer besloten dat kortingen op alcoholische dranken in slijterijen niet hoger op mochten lopen dan vijfentwintig procent. In de horeca mochten kortingen tijdens happy hours nog wel blijven bestaan. Steden als Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Rotterdam hebben zelfstandig een happy hours-verbod ingevoerd, Apeldoorn en Zwolle lijken nu ook te volgen. In 2021 kwamen er 4500 bezoekers op de Spoedeisende Hulp met een alcoholvergiftiging, eenentwintig procent daarvan was jonger dan achttien. Volgens directeur van STAP, Wim van Dalen, zijn deze cijfers een wake-up-call geweest voor veel steden om happy hours af te schaffen.
Meer handhaving
Hoewel het happy hours-verbod een stap in de goede richting is, is het volgens de voorzitter van NVDI Nico Hesselink niet genoeg om ongevallen echt terug te dringen. ‘Er moet ook naar gehandhaafd worden, dat is nu een groot probleem. Er zijn nu te weinig controleurs en de boa’s moeten het erbij doen’, zegt Hesselink. Volgens hem wordt er door de weinig controles ook te veel gedoogd in de horeca, bij bijvoorbeeld het doorschenken van alcohol als iemand daar te dronken voor is.
Jongerenketen
Van Dalen benoemt ook dat jongerenketen aangepakt moeten worden, waar het bij wijze van spreken altijd happy hour is. Van Dalen: ‘Die keten moeten we wel in de gaten blijven houden. We hebben helaas geen goed landelijk beeld, omdat er geen recent onderzoek is. Dat moet gebeuren om de omvang, leeftijd en het alcoholgebruik in kaart te brengen.’ Van Dalen vermeldt ook dat ouders en gemeenten de keten vaak goedkeuren ‘omdat de jongeren dan tenminste in de buurt van huis blijven.’ Hesselink zegt dat keten moeilijk aan te pakken zijn, omdat ze zich vaak op privéterrein bevinden.
Blurring
Een nog groter probleem volgens de twee voorzitters is blurring. Hierdoor wordt het mogelijk voor winkels en horeca om te mengen, bijvoorbeeld een glaasje wijn drinken bij de kapper. De VVD kwam onlangs met een wetsvoorstel om blurring mogelijk te maken. ‘Het geneert ongetwijfeld inkomsten, maar we moeten dit echt niet willen. Blurring leidt tot meer verkoop en zichtbaarheid van alcohol. Daar worden ook kinderen mee geconfronteerd’, zegt Van Dalen. In september gaat de Tweede Kamer over blurring in debat.
LEES MEER...