Het aantal geregistreerde sterfgevallen na drugsgebruik is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Het aantal steeg van 298 gevallen in 2021 naar 332 in 2022.
Het aantal stijgt al sinds 2014. In de helft van de sterfgevallen gaat het om opioïden gebruik (51%), cocaïne leidt bij negentien procent van de gevallen tot de dood en bij dertig procent gaat het om andere middelen of een combinatie hiervan.
Opioïden
Hoewel opioïden bij veel sterfgevallen de boosdoener zijn, is het onbekend om welke soorten het dan precies gaat. Behalve heroïne gaat het hierbij ook om pijnstillers, zoals fentanyl en oxycodon. De opioïdengebruikers worden steeds ouder, dit vergroot de kans op overlijden bij een overdosis. Ook is er bij deze pijnstillers vaker sprake van opzettelijke overdosering. Dit zou erop kunnen wijzen dat een deel van de mensen de opioïden niet als drugs gebruikten, maar bijvoorbeeld tegen de pijn.
Toename sterfgevallen
Er is nog geen duidelijke verklaring gevonden voor de toename in drugsgerelateerde sterfgevallen. Het kan zijn dat de stijging veroorzaakt wordt door betere registratie en het toegenomen toxicologisch onderzoek bij het vaststellen van de doodsoorzaak. ‘Het is een ontwikkeling die we moeten volgen’, aldus Margriet van de Laar, programmahoofd drugs bij Trimbos-instituut. ‘In Europa is er nog geen sprake van een opioïdencrisis, zoals in de Verenigde Staten en Canada. Maar er verschijnen de afgelopen jaren wel steeds nieuwe synthetische opioïden op de Europese markt. Die leiden in sommige landen tot ernstige vergiftigingen en sterfgevallen.’
Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.
LEES MEER...