Meer Nederlanders drinken minder alcohol

41 procent van de Nederlanders boven de 18 zou voldoen aan de alcoholrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Zij gaven bij een leefstijlonderzoek in 2019 namelijk aan geen alcohol of niet meer dan 1 glas per dag te drinken. Vijf jaar eerder was dat nog 37 procent.

Van de ouderen dronk zelfs twee op de drie niet of 1 glas per dag, bij de vrouwen boven de 18 ligt dat op 50 procent. De mensen die matig tot niet drinken, roken ook minder en gebruiken minder drugs.
In 2015 werd de richtlijn aangescherpt en sindsdien adviseert de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken of hooguit 1 glas per dag. Dit lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Volgens Karin Monshouwer van het Trimbos-instituut is voorlichting alleen niet genoeg. Zo werd in het Preventieakkoord afgesproken dat jongeren minder blootgesteld moeten worden aan alcoholreclames. ‘En zo zijn er meer maatregelen die kunnen helpen aan het verminderen van alcoholgebruik en het bewuster maken van de risico's’, zei Monshouwer in het Radio 1 journaal.

Datum 11-03-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...