Minder geld voor anonieme zorg bij eetstoornissen

Door subsidievermindering kunnen websites die anonieme zorg bieden aan jongeren met bijvoorbeeld een eetstoornis of depressie minder hulp verlenen. Zo kan de website Proud2bme.nl 17.000 minder interventies doen dan gepland.

Jaarlijks krijgt het platform voor mensen met een eetstoornis zo’n twee miljoen bezoekers en doen ze 30.000 interventies door middel van chatgesprekken met professionele hulpverleners. Dat moet nu dus met ruim de helft verminderd worden. Ook sites als gripopjedip.nl en Psychosenet krijgen te maken met deze problemen.

Pot niet spekken
De subsidiepot die speciaal bedoeld is voor anonieme zorg (zorg die niet vergoed kan worden omdat verzekeraars niet precies weten voor wie ze betalen), bedraagt twee miljoen euro. Omdat steeds meer websites hulp bieden, moet dat bedrag verdeeld worden onder meer sites en krijgt iedereen dus een pluk minder geld. De Tweede Kamer wil de pot niet spekken omdat ze bank zijn dat de vraag stijgt als ook het aanbod groeit.

Een schijntje
Eric Furth, hoogleraar eetstoornissen en verbonden aan Proud2bme noemt het huidige potje sowieso een schijntje. Tegen NOS zei hij: ‘We bedienen 2,8 keer het totaal aantal mensen dat jaarlijks in de hele gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg behandeld wordt. Per persoon kost de hulp die wij bieden dan nog geen 0,13 eurocent per jaar.’
Bovendien zouden zulke websites op de langere termijn juist de zorgkosten omlaag brengen. Hoe eerder iemand hulp zoekt, hoe minder problemen er ontstaan, waardoor de behandeling minder duur wordt.

22/06/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...