MRI scans herkennen verslaving vroegtijdig bij jongeren

MRI-scans zijn veelbelovend voor het vroegtijdig herkennen van een verslaving bij adolescenten, meldt de website van Oregon State University. De scan vertaalt de signalen van de hersenen in beelden die inzicht bieden in de hoogte van het risico op een verslaving. Herkenning op vroege leeftijd zorgt er voor dat er ook op tijd hulp kan worden aangeboden.

Met deze scans willen de onderzoekers van de universiteit tijdig vaststellen of een adolescent verslavingsgevoelig is. Als er een overeenkomst wordt gezien in de scans met het brein van verslaafden, worden er behandelingen toegepast op jongeren. Als een scan bijvoorbeeld een zwakte laat zien in het werkend geheugen dan kunnen computergames helpen dit gebied in de hersenen te versterken. Zo zijn er voor ieder afwijkend hersengebied speciale behandelingen.

De vroegtijdige bevindingen zijn van groot belang volgens de onderzoekers. Vroeg alcohol- en drugsgebruik wordt volgens hen een toenemend probleem. Het is slecht voor de volksgezondheid en de sociale vaardigheden van jongeren. Op lange termijn kan dit zorgen voor slechte schoolprestaties, neurocognitieve tekorten en psychosociale problemen.

Jongeren die al voor hun vijftiende beginnen met drinken, lopen vier tot zes keer meer risico op overmatig alcohol- en drugsgebruik of verslaving, dan diegene die pas middelen gebruiken vanaf hun 21ste. De aanleg voor drugsgebruik is erfelijk. Als verslaving in de familie zit, verhoogt dit het risico drie tot vijf keer bij adolescenten om ook verslaafd te raken.
Op scans is bij deze jongeren bijvoorbeeld te zien dat het volume in het ‘limbische brein’ kleiner was, dit is het gebied in de hersenen waar emoties, impulsiviteit en genot worden ‘geregeld’.

Datum: 02/02/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...