Afgelopen week heeft het RIVM twee interventies voor naasten van mensen met een verslaving erkend. Het gaat om de interventies ‘5 stappen’ en ‘CRAFT’ (Community Reinforcement and Family Training). De erkenning zorgt ervoor dat deze therapieën kunnen worden aangeboden om de zorg voor naasten te verbeteren.

‘5 stappen’ is voor naasten van mensen met een verslaving aan alcohol en/of drugs en/of een gokverslaving. Het kreeg de erkenningsstatus ‘eerste aanwijzingen voor effectiviteit’. Dit is de een na hoogste beoordeling. Uit minstens één Nederlands, wetenschappelijke studie is aangetoond dat deze behandelingen een positief effect hebben op het herstel van naasten. Om deze interventie verder uit te rollen, zijn landelijk al 25 professionals opgeleid om naasten via deze methode te begeleiden.

‘CRAFT’ richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen de persoon met een verslaving en hun naaste en op het vergroten van bewustzijn en welzijn van de naaste. Deze methode heeft de status ‘goed onderbouwd’ gekregen. Dat betekent dat de behandeling goed beschreven is en ze de werkzaamheid van de methode onderbouwd hebben met (literatuur)onderzoek. Voor de implementatie van deze behandeling zijn ondertussen 91 professionals opgeleid. Een veelbelovende ontwikkeling in de zorg voor naasten.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...