Nederland tweede hoogste kankersterfte

Van alle sterfgevallen in Nederland overlijdt 30 procent aan kanker. Alleen in Slovenië ligt dat cijfer hoger. Dit blijkt uit onderzoek van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Het EU-gemiddelde is iets meer dan 25 procent. Alleen in Roemenië en Bulgarije ligt het sterftecijfer als gevolg van kanker lager dan 20 procent. Eurostat baseert zich op sterftecijfers uit 2015. Het bureau geeft geen verklaring voor de verschillen tussen de landen.

Emancipatie als verklaring
Dr. Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij het Integraal Kankercentrum, zegt tegen het AD dat vooral veel vrouwen kanker krijgen. Visser: ‘De emancipatie kan een verklaring zijn waarom het sterftecijfer bij ons zo hoog is. Vooral longkanker komt veel voor.’ In de jaren zeventig gingen steeds meer Nederlandse vrouwen roken, want hier kwam de emancipatiegolf sneller op en was het dus eerder sociaal acceptabel om te roken dan in andere Europese landen.

Alcohol en borstkanker
Naast longkanker, krijgen Nederlandse vrouwen vergeleken met buurlanden ook vaker borst- en darmkanker. ‘Een risicofactor voor het krijgen van borstkanker is bijvoorbeeld de leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt. Hoe ouder, hoe meer risico. In Nederland lag die leeftijd tot voor kort hoger dan in de rest van Europa.’ Andere factoren die het risico op borstkanker vergroten zijn het drinken van alcohol*, weinig lichaamsbeweging en erfelijke aanleg. Dat ook alcohol het risico op borstkanker vergoot, weet slechts 10 procent van de Nederlandse bevolking. ‘Als het gaat om darmkanker weten we niet goed waarom veel Nederlanders deze ziekte krijgen. Er is een verband met het eten van rood en bewerkt vlees, maar dat eten ze in België net zo goed’, zegt Visser.

Meer preventie
Volgens het Integraal Kankercentrum is het belangrijk dat Nederland zich vol moet inzetten op preventie. ‘Een op drie Nederlanders krijgt kanker, dat zijn flinke cijfers. Het is belangrijk dat de overheid preventieve campagnes blijft ontwikkelen tegen met name roken en voor gezond eten’, zegt Visser. Vandaag presenteert staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) het Nationaal Preventieakkoord, met als boodschap: minder alcohol, gezonder eten en roken verder in de ban. 

*In het oktobernummer van Lef staat een artikel over hoe alcohol het risico op borstkanker vergoot. Lees het artikel op pagina 57.

23/11/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...