Nederlanders verloren vorig jaar 4 miljard euro aan gokken. Een forse stijging in vergelijking met het jaar ervoor. Toen verdienden de gokbedrijven 3,3 miljard euro, blijkt uit cijfers van de Kansspelautoriteit (Ksa).
Al vier jaar lang stijgt het bruto spelresultaat (het bedrag dat ingelegd wordt door mensen die gokken minus het prijzengeld dat deze mensen winnen). Vooral de laatste twee jaar was de groei groter omdat vanaf 21 oktober 2021 het online gokken legaal werd. Daarvoor gokten mensen ook al online, maar toen nog op illegale websites en verdiende de Nederlandse staatskas er niets aan. In de eerste helft van 2024 groeide online gokken met 752 miljoen euro, een stijging van 8 procent ten opzichte van de tweede helft van 2023.
Behandeling gokverslaving
Hoewel exacte cijfers over gokverslaving ontbreken, werden vorig jaar 2456 mensen behandeld, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2022. Het is wel zo dat in 2023 meer verslavingsinstellingen cijfers hebben gepubliceerd over het aantal patiënten dat zij behandelen. Dat zou de groei kunnen verklaren.
Jongvolwassenen
Jongeren tussen 18 en 23 jaar zijn verantwoordelijk voor 10,8 procent van het bruto spelresultaat. Ook een stijging ten opzichte van de tweede helft van 2023, toen was het nog 9,6 procent. Jongeren spelen vaak op meerdere accounts: 23 procent van de gokaccounts is van deze jongeren. Ze verliezen gemiddeld 55 euro per maand, minder geld dan de oudere spelers.
LEES MEER...