Als je denkt alle eetstoornissen te kennen, bekijk dan even dit lijstje. Want naast de vier erkende en meest bekende eetstoornissen, zijn er nog heel veel niet-erkende stoornissen.
Trouwen, en dan?!
Je gaat trouwen en dus wil je perfect voor de dag komen in je bruidsjurk. Sommige bruidjes slaan helaas door in hun lijngedrag en verliezen hun overtollige pondjes op een ongezonde manier. Dit wordt bridorexia genoemd.
Pregorexia
En dan is het tijd voor kinderen… Heel normaal dat je dikker wordt wanneer er een mens in je buik groeit. Niet iedereen kan dat verkroppen en zo kan er pregorexia ontstaan. Mensen die dwangmatig de behoefte hebben om direct na de bevalling of zelfs tijdens weer dun te zijn. Meestal slaan vrouwen pas na de bevalling door met sporten, streng diëten, pillen gebruiken, etc.
Niet Anders Omschreven
Hoewel deze eetstoornis als vierde en laatste eetstoornis wel is opgenomen in DSM-5, is deze niet bekend bij iedereen. De Eetstoornis Niet Anders Omschreven. Je braakt niet genoeg om boulimia te hebben en hebt niet een zodanig laag gewicht om anorexia te hebben. NAO is de meest gestelde diagnose en kan –helaas– ervaren worden als ‘niet erg genoeg’. Toch zijn de gevolgen net zo ernstig als bij andere eetstoornissen.
Té gezond
Deze naam werd pas in 2001 geïntroduceerd in Amerika, maar dat maakt de eetstoornis orthorexia nervosa niet minder erg. Mensen die hieraan lijden zijn 24/7 bezig met verantwoord en extreem gezond eten. Vlees, vis, granen en zuivel worden langzaamaan uit het menu verbannen en uiteindelijk eten mensen met orthorexia alleen nog maar (rauwe) groenten.
My strange addiction
Het bestaat echt: mensen die glas, plastic, waspoeder of aarde eten. Pica, de onbedwingbare drang om producten die niet voor consumptie geschikt zijn te eten, komt vooral voor bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Het wordt overigens als gedragsstoornis en niet als eetstoornis beschouwd.
Dik zijn, dun zien
Waar anorexiapatiënten zichzelf –hoe graatmager ook– zichzelf zien als moddervet, is het tegenovergestelde waar bij fatorexia: te dikke mensen ontkennen hun (gevaarlijke) overgewicht. Ze denken dat ze maat M hebben, maar in werkelijkheid is dit XXL. Deze term is in het leven geroepen door de Britse schrijfster Sara Bird, die naar eigen zeggen omgekeerde anorexia had.
Drunkorexia
Geen erkende ziekte, maar wel een ongezonde gewoonte. Mensen met drunkorexia eten zo min mogelijk, zodat ze ’s avonds tijdens het stappen ongegeneerd kunnen drinken. Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland ‘aan drunkorexia doen’.
Combivoordeel
Anorexia in combinatie met diabetes, het bestaat. Door geen of weinig insuline te spuiten, voorkomen mensen met diarexia dat suikers uit het bloed worden gehaald en daardoor omgezet worden in vetten. Op korte termijn betekent dat gewichtsverlies, maar op lange termijn is het erg schadelijk voor de gezondheid. Overigens hebben ook boulimia patiënten hier een handje van.
Bron: Lef Magazine, april 2014
LEES MEER...