De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Dit jaar nog wordt er onderzoek gedaan naar problematisch alcoholgebruik of verslaving bij 55-plussers. De studie wordt gedaan door het Trimbos-instituut en gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het aantal hulpvragen onder 55-plussers is de laatste jaren gestegen volgens cijfers uit de verslavingszorg. Er zijn echter geen cijfers over de precieze omvang van alcoholgebruik en problematiek onder ouderen, hoe dit zich verhoudt tot jongeren en hoe het zich ontwikkelt tijdens het ouder worden.In dit nieuwe onderzoek wordt, op basis van bestaande bronnen en nieuwe gegevens, in kaart gebracht wat de omvang van de alcoholproblematiek en verslaving is. Bovendien worden de beweegredenen van ouderen die veel drinken onderzocht, door middel van interviews met zorgverleners en met mensen ouder dan 55.
Datum 13/07/2016
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’