Oké, het is je gelukt: je bent clean en nuchter. En dat terwijl je altijd de volste overtuiging had dat je niet zonder je drug of choice kon.Het eerste deel van je rit zit erop, maar nu moet je verder. Op naar een volwaardig leven in herstel, maar hoe doe je dat? Lef Magazine heeft 11 tips voor jou op een rijtje gezet.
1. Jij hebt de hoofdrol
Het maakt niet uit of je terug moet naar die ene topfunctie, drie kids moet voeden of je zieke moeder moet verzorgen. Als je herstel niet op de eerste plaats zet, komt er van de rest ook niets terecht. Dan stort ook de rest van je leven als een kaartenhuis in elkaar. Dus: zet jezelf en herstel op nummer één.
2. Doe alles wat men je in de kliniek of tijdens de eerste meeting heeft aangeraden
Ga naar zoveel meetings als je kunt, het liefst 90 meetings in 90 dagen. Zoek een sponsor, maak iedere avond je stap 10 (evalueer je dag) en maak contact met mede-fellows. Schrijf een lijstje van ‘onveilige situaties’ (bv. verveling, isolatie of oude gebruikersvrienden).
3. Maak babystapjes
Focus op de korte termijn: one day at a time. Bepaal piepkleine doelstellingen en behaal ze. Dat kan beginnen met drie maaltijden per dag eten. Bouw daar je dagindeling omheen. Houd het simpel. Één afspraak per dag is in pril herstel meer dan genoeg. Beschouw deze periode als een tijd waarin je voorzichtig vertrouwen opbouwt. Vertrouwen in jezelf en het vertrouwen van anderen in jou.
4. Houd een grote opruiming (maar begin ook hier klein)
Ruim je huis op en maak het overzichtelijk. Is het te veel werk? Begin met een kamer of verdieping. Een opgeruimd en fris huis zorgt voor rust in je hoofd. Ligt er nog een hele stapel (ongeopende) post? Werk die weg, lees desnoods twee stukken post per dag. Bij een grote opruiming hoort ook het geordend houden van je directe leefomgeving: je auto, koelkast,, badkamer, etc..
5. Begin iedere dag opnieuw met goed voor jezelf te zorgen
Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Goede zelfzorg is een manier om jezelf met respect te behandelen. Als je respectvol met jezelf omgaat, dan anderen dat ook met jou. Daarnaast zorgt een goede zelfzorg voor een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Goede zelfzorg betekent ook ongezonde relaties uit de weg gaan. Dat hoeft niet alleen die relatie te zijn met die foute man of vrouw. Er bestaan ook ongezonde vriendschappen en destructieve relaties met familieleden.
6. Stick with the winners
Winnaars zijn niet per se succesvolle mensen met een topcarriere. Het zijn mensen die goed in herstel zitten, gemotiveerd zijn en een positieve levenshouding bezitten en uitstralen. Het is meer dan vervelend als een van je fellows een terugval heeft – of erger: er helemaal niet meer uitkomt – en je wilt natuurlijk helpen. Dat is echter een taak voor mensen die al wat langer meelopen. Op de lange termijn, helpt het om straks zelf een winnaar te worden.
7. Vraag om hulp
Dit heb je waarschijnlijk nog nooit gedaan en daar wasje zelfs trots op. Ga het vanaf nu anders doen. Andermans hulp is essentieel. De kracht van drugs is gelijk aan de behoefte aan hulp. Heb je zucht? Bel je sponsor of een fellow. Ga iets ondernemen: wandelen of op visite. Dipje? Praat erover. Voel je je alleen? Bel een vriend. Bel fellows ook als je je wél goed voelt. Je verlaagt hiermee de drempel om te bellen als het niet goed met je gaat.
8. Verander je houding
De slachtofferrol is verleden tijd. Durf je angsten onder ogen te zien: pas dan krijg je weer regie over je eigen leven. Denk er niet steeds aan hoe moeilijk het gaat worden. Als je een bepaald voornemen hebt – wat het ook is -, voer het dan uit zonder uitstel. Doe datgene waar je het meest tegenop ziet, meteen aan het begin van de dag. Ook al lukt alles niet meteen, je krijgt er wel positieve energie van.
9. Maak een bucketlist
Wat zou je graag met je leven willen doen, maar was tot nu toe nooit gelukt omdat je nu eenmaal verslaafd was? Op een bucketlist hoeven niet alleen maar realistische zaken te staan, integendeel! Hoe gekker hoe liever. Maar maak ook een lijst van realistische wensen en verlangens. Je zult zien dat in herstel veel meer mogelijk is dan je ooit had gedacht.
10. Voel, voel, voel
Je brein is wellicht behoorlijk beschadigd door jarenlang gebruik van middelen of een gedragsverslaving. Je hersenen moeten weer leren op een gezonde manier om te gaan met tegenslagen of blijdschap. Sta bewust stil bij slecht nieuws en ga na wat het met je doet in nuchtere toestand. Voel je je verdrietig, angstig of nerveus? Dat is niet erg, het is fijn om te merken dat ook deze gevoelens weer overgaan. Bedenk dat iedere dag die je langer nuchter bent, je brein zichzelf herstelt.
11. Deal met stress
Spanning en pressie zijn vijanden van iedere herstellende verslaafde. Prille herstellenden kennen vaak maar één stressoplossing en dat is teruggrijpen naar het middel en/of gedrag. Het is dus belangrijk om te weten welke andere mogelijkheden er zijn om spanning, angst en nervositeit tegen te gaan. Besteedt aandacht aan stress in plaats van het weg te wuiven met oneliners als: ’het valt wel mee’. Eenvoudige manieren om stress tegen te gaan zijn lichamelijke oefeningen, meditatie, mindfulness, hobby’s, voldoende slaap en gezond eten.
LEES MEER...