De politie in Rotterdam heeft een scooterrijder op de snelweg aangehouden die onder invloed was van lean, een vloeistofmengsel van hoestdrank en frisdrank. Deze trend is overgewaaid vanuit de VS.

De scooterrijder reed met helm op, maar wel zonder schoenen. De Rotterdamse politie hield de man aan. Een snelle conclusie van de agenten was dat de man wel onder invloed van alcohol moest zijn, omdat hij niet uit zijn woorden kwam, onstabiel op zijn benen stond en het hem niet lukte om de veters van zijn schoenen te strikken. Twee blaastesten bleken echter negatief. 

Drugstest
Daaropvolgend werd een drugstest uitgevoerd en die bleek wel positief. Volgens aanwijzingen had de man wiet gerookt. De politie hield de man aan en fouilleerde hem. Toen vonden de agenten een flesje met paarskleurige vloeistof. Het bleek om lean te gaan, een vloeistofmengsel van hoestdrank en frisdrank waardoor je in een roes belandt. De man heeft zijn roes in zijn cel uitgeslapen en een proces-verbaal gekregen voor het rijden op de snelweg.

Lean, purple syrup
Lean, ookwel purple drank of syrup genoemd, bevat codeïne en promethazine. Codeïne is een opiaat en heeft een verdovende werking. Promethazine is een antihistamine en wordt gebruikt tegen allergieën, tegen misselijkheid en om te versuffen. De effecten van dit vloeistofmengsel komt uit de combinatie van deze twee stoffen. Als je grotere hoeveelheden gebruikt zijn de effecten vergelijkbaar met andere verdovende middelen als alcohol of benzodiazepinen. Hoestdranken met deze twee stoffen zijn in Nederland niet te verkrijgen, maar producten met codeïne of promethazine zijn wel los van elkaar verkrijgbaar.

Cijfers over het aantal mensen dat deze drug gebruikt zijn niet bekend in Nederland, volgens het Trimbos-Instituut.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...