Onderzoek naar alcoholnotulen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) moet volgens SP en Groenlinks een onafhankelijk onderzoek instellen naar notulen die verdwenen zijn na een overleg over alcohol. De betreffende vergadering vond plaats op 7 maart 2008 en ging over Ageviewers in supermarkten.

Eind januari bleek, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, al dat de notulen door ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid zijn gewist.
De notulen zouden meer inzicht kunnen geven in het besluit dat supermarkten geen Ageviewers in mogen zetten. Dit zijn apparaatjes waarbij de leeftijdscontrole voor alcohol en tabak vrijwel waterdicht is.

Verboden afspraken
Na het overleg werd door branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel besloten dat supermarkten de apparaatjes niet mogen gebruiken. Volgens de rechter komt dat neer op het maken van verboden kartelafspraken. De Tweede Kamer probeert er al langer achter te komen wat er is besproken tussen het ministerie en de alcohollobby en in het bijzonder tijdens dat overleg.
SP-Kamerlid Henk van Gerven: ‘Het is erg toevallig dat precies de tweede pagina uit de notulen, waarin de Ageviewers besproken zijn, verdwenen is uit de notulen. Een onderzoek van de Rijksrecherche zou aan alle twijfel een eind moeten maken.’

Bewijs van pagina
Staatssecretaris Paul Blokhuis begrijpt dat de Kamer duidelijkheid wil, maar er moet volgens hem wel eerst worden vastgesteld dat de pagina überhaupt heeft bestaan. Hij roept alle betrokkenen dan ook op met een bewijs van het bestaan van de pagina naar voren te komen.

Datum: 30/05/2018

Update: 
Dirk Benschop, bedenker van de Ageviewer, looft honderdduizend euro uit voor wie de notulen boven water haalt. Zijn belang is groot; mocht kartelvorming worden aangetoond, dan komt er een schadeclaim van tientallen miljoenen euro’s.

Datum: 14/06/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...