Online training tegen gokverslaving?

Zouden gokverslaafden van hun verslaving af kunnen komen door online training? Leroy Snippe, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, is deze maand begonnen met onderzoek hiernaar.

De nieuwe studie sluit aan op eerder onderzoek van prof. dr. Reinout Wiers, hoogleraar Psychopathologie aan de Universiteit van Amsterdam, die ontdekte dat online training helpt bij tabaks- en alcoholverslaving. Snippe verwacht dat het bij een gokverslaving ook baat zou hebben. Leroy Snippe: ‘In een eerste verkennend onderzoek, dat nu wordt voorbereid voor publicatie, hebben we al kunnen aantonen dat er bij gokverslaving ook sprake lijkt te zijn van een zogeheten approach bias: de verslaafde wordt als het ware naar het verslavende middel ‘toegetrokken’. Daarnaast is de wetenschap er steeds meer van overtuigd geraakt dat gokverslaving vele gelijkenissen kent met ander verslavingsgedrag.’

Chatten en huiswerk
In de eerste plaats onderzoeken ze of een online gedragstherapeutisch basisprogramma mensen kan helpen van hun gokverslaving af te komen. Dit programma is opgebouwd uit chatgesprekken met een professionele behandelaar, het bijhouden van een dagboek en huiswerkopdrachten. De chatgesprekken bestaan uit onderwerpen als voor- en nadelen van gebruik en stoppen, noodmaatregelen, omgaan met trek, sociale vaardigheden en terugvalpreventie. In het dagboek houden deelnemers hun gokgedrag en de momenten dat de neiging het grootst is bij. Het is vanuit thuis te volgen en volledig anoniem, met als doel dat de drempel voor het zoeken van hulp verlaagd wordt.

Cognitieve training
Ook wordt onderzocht of een nieuwe cognitieve training de werkzaamheid van de online basisprogramma’s kan bekrachtigen. De idee is dat hierdoor de approach bias, de automatische neiging om toenadering te zoeken tot gokstimuli, wordt hertraind, tenietgedaan of mogelijk zelfs omgekeerd.

Aanmelden kan via https://gokhulp.be/begeleiding

25/01/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...