Acht procent van de mensen in België die de auto pakt met oudejaarsavond, drinkt zeven glazen alcohol of meer. Dit is gebleken uit een rondvraag van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Velen denken dat je aangeschoten kunt rijden en het alcoholgehalte kan laten dalen door goed te eten of koffie te drinken achteraf.
De meeste Belgen gedragen zich wel verantwoord op oudejaarsavond. Zo viert 32 procent het thuis, 30 procent drinkt niet, 14 procent blijft slapen en 16 procent neemt het openbaar vervoer of een taxi.
Vincent Leus, vader van de verongelukte Emilie (18), pleit al lang voor het schrappen van het verschil tussen aangeschoten en dronken rondrijden. Zijn pleidooi was een gevolg op de reacties die minister Borsus kreeg toen bleek dat hij 1 promille alcohol in zijn bloed had tijdens het autorijden. Borsus moest vervolgens zijn rijbewijs zes uur inleveren en zijn auto aan de kant zetten. Leus: ‘Maar wat mij nog bozer maakt, is de vergoelijkende commentaar dat hij ‘niet dronken was, maar slechts aangeschoten’. Alsof dat minder erg is.’
De bestuurder die zijn dochter omverreed had bijvoorbeeld 1,6 promille in zijn bloed, maar werd niet dronken beschouwd. En dat scheelt fors in de strafmaat, ‘en ook in de afwikkeling van het ongeval. De verzekeraars komen niet tussen bij een dronken bestuurder, wel wanneer je aangeschoten bent’, zegt Leus.
Datum: 16/12/2016
LEES MEER...