Overgewicht? Het ligt aan je brein

Het brein van zwaarlijvige mensen ziet er anders uit dan dat van mensen met een gezond gewicht; zij hebben meer eten nodig voordat er dopamine vrijkomt in de hersenen. Dat blijkt uit een studie waarop Barbara de Weijer, werkzaam in het AMC, donderdag promoveert.

De Weijer: ‘We denken dat een van de hersendelen die de eetlust reguleert meer stimulatie nodig heeft. Mensen met obesitas hebben dus veel meer eten nodig voordat het brein het geluksgevoel krijgt, wat je krijgt als er voedsel binnenkomt.’

Onderzoek

Voor het onderzoek werden veertien vrouwen gevolgd met een lichaamsgewicht tussen de 80 en 160 kilo. Hun gemiddelde body mass index (BMI) kwam uit op 46 – een score tussen de 20 en 25 is gezond-. Het brein van elke vrouw werd onderzocht. Vervolgens ondergingen zij een bypassoperatie, hierbij wordt de maag verkleind en direct op de dunne darm aangesloten. Na een periode van 6 weken en een periode van 3 jaar kregen de vrouwen opnieuw een hersenscan.

Mireille Serlie, internist aan het AMC: ‘Op de eerste scans zien we minder dopaminereceptoren oplichten dan bij iemand met een gezond gewicht. Als het brein het stofje dopamine niet goed signaleert, is het moeilijk om de eetlust onder controle te houden.’ Op de hersenscans die na 6 weken werden uitgevoerd, was er nog weinig verandering te zien, dat terwijl de vrouwen toen gemiddeld 10 kilo waren afgevallen.

Maar uit de hersenscan die na drie jaar werd uitgevoerd, de vrouwen wogen inmiddels tientallen kilo’s minder, bleek dat er opmerkelijk veel meer dopaminereceptoren oplichtten. Hierdoor wordt de eetlust beter geregeld. Volgens Serlie is dit opvallend; dat geeft aan dat je het onbewust altijd meer willen eten kunt doorbreken door een bypassoperatie te ondergaan. Ze geeft aan dat zij in de toekomst ook willen kijken naar eventuele effecten van diëten op het brein.

Operatie?

Maar moet nu iedereen die overgewicht heeft maar een maagverkleining ondergaan? ‘Absoluut niet. We weten nu steeds meer over de veranderingen in de hersenen bij mensen met obesitas. We kunnen dus gaan kijken naar een behandeling met medicatie, zodat het brein weer de signalen van het lichaam ontvangt en juist interpreteert,’ aldus de internist.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...