Duitse onderzoekers hebben een nieuwe stof ontdekt met pijnstillende effecten die lijken op die van opioïden. Het verschil is alleen dat er bij deze stof geen risico op afhankelijkheid en intoxicatie bestaat. Dit kan een baanbrekende ontwikkeling zijn in het dempen van pijn en het voorkomen van een opioïdenverslaving.
De onderzoekers van de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg zagen dat de chemische verbinding van de stof eiwitten in de bijnier activeren in plaats van opioïdeneiwitten. Dit betekent dat pijn er wel door verlicht wordt, maar dat de gebruikelijke risico’s van opioïden achterwegen blijven. Dat maakten ze bekend in het tijdschrift Science. Dit is een bijzondere uitkomst volgens Peter Gmeiner, lid van het onderzoeksteam. In een verklaring laat hij weten dat hoewel er al sommige niet-opioïden stoffen betrokken worden bij pijnstilling, slechts een klein aantal hiervan volledig is doorgezet in pijnstillende therapieën. Dat gaat met deze stof hoogstwaarschijnlijk wel gebeuren.
Geen overdosis
Het onderzoeksteam is voornamelijk blij met de ontdekking dat de nieuwe stof geen verlies van het bewustzijn veroorzaakt. Zelfs niet bij een hogere dosering dan nodig voor pijnverlichting. Dit blijkt een mijlpaal te zijn in de ontwikkeling van niet-opioïde pijnmedicatie, aangezien het de kans op een overdosis uitsluit.
Nieuwe behandeling
Andere goedgekeurde niet-opioïde therapieën kunnen enig effect hebben, maar medicatie zoals paracetamol en ontstekingsremmers missen het vermogen van opioïden, zoals codeïne, morfine, oxycodon en hydrocodon. Dat is bij deze nieuwe stof niet het geval. De hoop is daarom dat deze ontdekkingen uiteindelijk tot een nieuwe behandeling kan leiden, waardoor het opioïdengebruik en de daarbij horende risico’s verminderen.
LEES MEER...