Het CDA en de SGP pleiten voor een verbod op online gokken in Nederland. Zij stellen dat het aantal nieuwe gokkers, verslavingen en geldproblemen te groot wordt. Nu, drie jaar nadat online gokken legaal werd, komen de partijen met een initiatiefnota om online kansspelen weer te verbieden.

SGP-kamerlid Diederik van Dijk en CDA-kamerlid Derk Boswijk hebben op woensdag 2 oktober 2024 de initiatiefnota met de naam ‘Gegokt en verloren’ ingediend. In deze nota staan zes voorstellen om de kansspelwetgeving aan te passen: Ze willen als eerst het besluit tot legalisering van online gokken terugdraaien. Ook pleiten ze voor een verbod op gokreclames, vinden dat de zorgplicht van gokbedrijven aangescherpt moet worden. Ze willen daarnaast dat de drempel voor mensen met een gokprobleem om aan te kloppen bij hulporganisaties omlaag moet. De bescherming van Cruks (het Centraal register uitsluiting kansspelen, een lijst met spelers die een gokstop nemen, red.) moet uitgebreid worden. Als laatste moet het toezicht op buitenlandse online casino’s intensiever, om te voorkomen dat zij de wet omzeilen.

Enorm probleem
CDA’er Derk Boswijk benoemt dat de kwetsbare groepen in de samenleving beschermd moeten worden, met name mensen met een gokverslaving. ‘Er zijn voldoende schrijnende verhalen van mensen die aan lager wal raken, gezinssituaties waarbij huwelijken op de klippen lopen. Er zijn zelfs signalen dat gokverslaving leidt tot zelfdoding. Dat moet bij iedereen de alarmbellen doen afgaan.’

Voor en tegen
Kabinetspartijen PVV, VVD en BBB voelen niets voor een algeheel verbod en waarschuwen voor de grote omvang van het illegale gokcircuit van vóór 1 oktober 2021, want in het illegale circuit verdwijnt de toezicht. Alleen kabinetspartij NSC heeft een verbod op gokreclames en online gokken op het verkiezingsprogramma. Het CDA en de SGP vinden wel steun bij regeringspartij NSC en oppositiepartijen ChristenUnie en SP.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...