Start Jeugd en Alcoholpoli België

Het Reinier de Graafziekenhuis en de Universiteit van Antwerpen starten op 1 januari ‘De Reinier de Graaf leerstoel Jeugd en Alcohol’. Kinderarts Nico van der Lely zal als hoogleraar de leerstoel bekleden. Het doel van de samenwerking is om overmatig alcoholgebruik onder Belgische jongeren terug te dringen.

Van der Lely gaat zich richten op wetenschappelijk onderzoek naar alcoholproblematiek onder Belgische jongeren. Daarnaast zet de leerstoel in op het creëren van meer bewustwording via voorlichting aan ouders en jongeren. Ook is het plan dat in 2022 de eerste Jeugd en Alcoholpolikliniek wordt geopend in het Universitair ziekenhuis Antwerpen (UZA). Hier worden jongeren met een alcoholvergiftiging behandeld.

Nederlandse aanpak
De kinderarts zet zich in Nederland al jaren in om (overmatig) alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. In 2006 richtte Van der Lely de eerste polikliniek voor Jeugd en Alcohol op. Inmiddels kent Nederland twaalf van deze Jeugd en Alcohol poli’s. Na de behandeling krijgen jongeren en hun ouders voorlichting over onherstelbaar hersenletsel door overmatig alcoholgebruik. Dit blijkt effectiever te zijn dan een ziekenhuisopname alleen. In Nederland zijn de gevallen van coma drinken onder jongeren intussen gedaald.

Belgische binge drinkers
Deze aanpak wordt nu geëxporteerd naar België. Belgisch professor Guido Van Hal, gespecialiseerd in sociale epidemiologie en gezondheidsbeleid, zal nauw samenwerken met Van der Lely. Van Hal: ‘Eén op de drie van de Belgische zeventien en achttienjarigen doet minstens één keer per maand aan binge drinking. Anders dan in Nederland hebben we in België momenteel nog geen efficiënt registratieststeem voor overmatig alcoholgebruik bij jongeren. Via de leerstoel willen we het probleem gedetailleerd in kaart brengen.’

 

07-10-2020

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...