Steeds vaker schrijven Nederlandse huisartsen pijnstillers als oxycodon, morfine en fentanyl voor. In 2008 slikten 94.000 mensen oxycodon, maar vorig jaar waren dit er volgens Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) 490.000. Het verslavingsrisico van oxycodon is vergelijkbaar met heroïne.
Patiënten die te veel oxycodon gebruikt hebben, kunnen ademhalingsproblemen krijgen of in coma raken. Volgens het Nederlands Vergiftigingen Informatiecentrum (NVIC) hielden 280 mensen vorig jaar een vergiftiging over aan het verslavende middel oxycodon, wat 6,5 keer meer is dan tien jaar geleden. Deze stijging komt overeen met het gestegen gebruik van oxycodon. Deze informatie gaf minister Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op Kamervragen van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Bruins zegt verbaasd te zijn en zich zorgen te maken over dat het gebruik zo snel toeneemt. Eerder zei hij tegen NOS: ‘Het heeft mij verbaasd dat het gebruik van die zware pijnstiller zo snel is gestegen. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat er een noodzaak is om het middel vaker voor te schrijven.’ Bruins gaat hierover in gesprek met de Landelijke Huisartsen Vereniging.
Bezorgd
Klinisch psycholoog Lucas van der Hoeven doet al jaren onderzoek naar verslavende medicijnen en is bezorgd over hoe gemakkelijk en lang zwaardere pijnstillers worden voorgeschreven. ‘Artsen en apothekers dienen het gebruik van opiaten te beperken, goede voorlichting te geven, het gebruik ervan te controleren en tijdig de medicatie af te bouwen’, vertelt Van der Hoeven. ‘Als een patiënt verslaafd is, loopt hij de kans dat zorgverzekeraars de vergoede medicatie stopzetten. Ze kunnen de medicatie dan nog via de zwarte markt verkrijgen. Via de zwarte markt wordt vooral heroïne geleverd, die met fentanyl is gemengd. Fentanyl is bij 0,2 milligram al uitermate levensbedreigend.’
Pijnstillers in Amerika
In Amerika is het gebruik van pijnstillers een groot probleem en er zijn meerdere mensen aan overleden. Zo overleed Prince aan een fatale dosis fentanyl. Ook Michael Jackson was verslaafd aan pijnstillers.
28/08/2018
LEES MEER...