Nederlanders met een depressie, angststoornis of stemmingswisselingen maken steeds meer gebruik van online therapie. Dit jaar is het aantal patiënten met 85.000 gegroeid.
In 2015 maakten 285.000 Nederlanders gebruik van online therapie meldt het Algemeen Dagblad. Dit is een groei van 42,5 procent, blijkt uit cijfers van de twee in 2008 opgerichte marktleiders in digitale therapie; het Amsterdamse Minddistrict en het Utrechtse IPPZ.
Volgens IPPZ-oprichter Joris Molenaar moesten mensen vaak weken wachten op een eerste gesprek. "Vijf jaar geleden werd ik nog uitgelachen als ik zei dat online therapie de toekomst had. Nu sluiten wij per maand gemiddeld 20 procent nieuwe gebruikers aan. In 2014 was dat 14 procent per maand.''
De hoogleraar van eMental-Health van de VU Amsterdam, Heleen Riper, waarschuwt voor de risico’s van de enorme groei. "We weten nog veel te weinig over de effectiviteit." Volgens Riper moet beter worden uitgezocht welk deel van de behandeling online zou moeten en wat beter niet. Van de invoering van online therapie via de huisarts staat voor de hoogleraar vast dat het klinisch effectief is en kosten scheelt. “Maar dat wil niet zeggen dat iedereen er baat bij heeft. Het is net als een paracetamol bij hoofdpijn: bij de één werkt het wel, bij de ander niet.”
Bron: AD.
LEES MEER...