Het Integraal Kankercentrum Nederland is afgelopen week met nieuwe cijfers gekomen waaruit blijkt dat steeds meer mensen kanker krijgen. In 2016 hebben 108.400 mensen de diagnose kanker gekregen. Dat zijn er 2500 meer dan in 2015. Een levensstijl met alcohol en tabak zou bijdragen aan deze stijging.
Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit: 'Wij zijn al heel lang een westerse leefstijl gewend met roken, drinken, ongezond eten en weinig bewegen. Wij zijn gemiddeld zwaar en lopen daarom qua kankerincidenten voor op arme landen.'
'Ongeveer 30 procent van alle meest voorkomende kankers kan worden voorkomen als we gezonder zouden eten, niet zouden roken en meer zouden bewegen', vertelt epidemioloog van het Integraal Kankercentrum Sabine Siesling.
Kankerverwekkend
Alcohol zelf is geen kankerverwekkende stof maar bij de afbraak van alcohol ontstaat de zeer giftige stof: aceetaldehyde. Aceetaldehyde beschadigt de cellen waardoor deze gevoelig worden voor kankerverwekkende stoffen en zo mond- of keelkanker kan veroorzaken. Ook wordt door alcoholgebruik de oestrogeenspiegel verhoogd, wat het risico op borstkanker vergroot. Het risico neemt al toe bij een glas alcohol per dag. Andere soorten kanker die door alcohol kunnen ontstaan zijn onder andere darm-, lever- en alvleesklierkanker.
Ook roken verhoogt de kans op kanker. De kankerverwekkende stoffen uit rook komen terecht in het hele lichaam, maar de bekendste soorten kanker in verband met roken zijn long- en mondkanker(slokdarm, strottenhoofd). Jaarlijks krijgen 19.000 Nederlanders kanker als gevolg van roken. Dat is 19 procent van alle kanker in Nederland.
Vergrijzing
Ellen van Rooij, persvoorlichter van het Integraal Kankercentrum Nederland, geeft aan dat kanker vaak bij ouderen voorkomt en dat de vergrijzing dan ook zorgt voor een stijging in het aantal kankerpatiënten. 'Hoe ouder de Nederlander gemiddeld is, hoe meer kankerpatiënten er zijn', zo zegt ze. 'Maar dat is niet te voorkomen, daar kun je als mensheid niks aan doen.' 'Maar', zegt ze, 'stel dat iedereen zou stoppen met roken, dan zie je over twintig jaar wel een daling in het aantal kankerpatiënten. Dat duurt dus vrij lang voordat het zichtbaar is, maar dat zou de cijfers wel omlaag halen.'
09/02/2017
LEES MEER...