Europese landen nemen steeds meer maatregelen om roken tegen te gaan. De tabaksindustrie probeert hun marktaandeel te behouden door in te zetten op ‘gezondere’ alternatieven. Gezondheidsfondsen voor Rookvrij benadrukt dat dit even schadelijk is.

Vanaf deze maand stijgen in Nederland de accijns op tabak met één euro, mogen e-sigaretten met smaakjes niet meer verkocht worden aan het eind van het jaar en vanaf 2030 wordt de verkoop van tabak bij tankstations en tabakswinkels afgebouwd. De tabaksindustrie probeert onlangs al deze maatregelen toch een aandeel te houden. De tabaksfabrikant Philip Morris International (PMI), bekend van Marlboro, maakte onlangs bekend dat in 2050 rookvrije producten voor vijftig procent van de wereldwijde omzet moet zorgen. In Stockholm nodigde ze deskundigen uit om hun ‘gezondere’ alternatieven voor sigaretten te ondersteunen.

Nieuwe alternatieven

Zo beweert Anders Milton, van de Zweedse snuscommissie (nicotinezakjes met of zonder tabak), dat snus een alternatief kan zijn. ‘Je kunt ermee leven, maar het is niet handig om tijdens een zwangerschap te gebruiken’, aldus Milton. Een woordvoerder van Gezondheidsfonsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, benadrukt dat andere alternatieven voor roken zoals snus niet minder schadelijk zijn. ‘Nicotine blijft verslavend. Voorheen waren dat de lightsigaretten, nu is het de e-sigaret of snus.’ Ook vermeldt Gezondheidsfonsen voor Rookvrij dat het aantal meldingen voor nicotinevergiftiging vanwege snus is verdubbeld tussen 2020 en 2021.

Inclusief op alternatieven een verbod

Volgens de tabaksindustrie is een verbod een slechte zaak. ‘Tegenwoordig zijn er echt producten die geen tabak verbranden en het gehalte aan schadelijke stoffen in vergelijking met sigaretten aanzienlijk verminderen’, zegt PMI. De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij blijven pleiten dat alle alternatieven slecht zijn voor de gezondheid. ‘Het draagvlak daarvoor groeit, we moeten zo snel mogelijk stoppen met de verkoop van deze producten.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...