Afgelopen jaren hebben de politieautoriteiten meer druglabs voor crystal meth opgerold. Ze zagen verschillende nieuwe stoffen opduiken voor de productie van grondstoffen voor amfetamine, methamfetamine en mdma/xtc.

Dit jaar werden twintig crystal meth productielocaties ontdekt. Dit zijn er vijf meer dan in zowel 2022 als 2021. Niet alleen nam de productie toe, ook ontdekte de politie dat de productiemethoden zich ontwikkelden. Dit weten ze doordat de politie de achtergebleven vaten met resten van grondstoffen doorstuurt naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). NFI-deskundige Verdovende Middelen Jorrit van den Berg: ‘Wanneer het lastig wordt om aan bepaalde grondstoffen te komen, moeten criminelen overstappen op weer andere grondstoffen.’

Jaarlijks vindt de politie gemiddeld 200 gevallen van dumping van synthetische drugs in de natuur, riolering of op straat. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen over de risico’s op watervervuiling. Het dumpen vindt in één op de vijf gevallen plaats in de buurt waar grondwater wordt gewonnen voor het maken van drinkwater. Het RIVM raadde afgelopen jaar instanties aan de kwaliteit van het drinkwater nauwlettender in de gaten te houden.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...