Vanaf volgend jaar is de pijnstiller Tramadol verboden voor topsporters vanwege het risico op verslaving.
Verslavingsgevaar en gezondheidsrisico’s zijn de belangrijkste redenen voor wereldantidopingautoriteit (WADA) om tramadol te verbieden. Vanaf 1 januari komt Tramadol op de dopinglijst. WADA gelooft ook dat de sterke pijnstiller prestatiebevorderend kan werken, omdat sporters pijn beter kunnen verdragen en daardoor ‘dieper’ kunnen gaan.
Vooral wielrenners
Vooralsnog wordt Tramadol het meest gebruikt in de wielrensport. WADA baseert hun uitspraken op twee studies die zijn gedaan onder wielrenners. Een onderzoek wees uit dat wielrenners die de pijnstiller gebruikten gemiddeld 1,3 procent sneller reden dan wielrenners die geen Tramadol hadden gebruikt. De andere studie gaf geen verschil. Ander onderzoek wees uit dat in twee derde van de gevallen waarin Tramadol werd gevonden in urine van topsporters dit bleek te gaan om wielrenners. Tramadol is om deze redenen al sinds 2019 verboden in de wielersport. Je gaat er vermoedelijk harder door fietsen en heeft een verslavende werking, maar ook kan het de concentratie- en coördinatievermogen aantasten. Voor andere sporten gaat dit argument waarschijnlijk niet op. Voor een voetballer is het onwaarschijnlijk dat deze beter gaat presteren. Het middel is al sinds 2012 onder de aandacht van de antidopingautoriteit, maar niet eerder sportbreed verboden. Wetenschappelijk directeur van WADA Olivier Rabin zegt dat er patronen zijn die wijzen op excessief gebruik in verschillende sporten.
Ongezond gebruik
In Nederland wordt Tramadol meer gebruikt bij rugbyspelers. Nederland is niet voor een algeheel verbod op Tramadol. Dopingautoriteiten zouden zich moeten concentreren op middelen die bewezen prestatiebevorderend zijn, of die de sport onveilig maken, zegt operationeel directeur Olivier de Hon. Tramadol is buiten het wielrennen niet zo’n middel. Hij denkt dat het belangrijker is om te kijken naar het ongezonde gebruik van pijnstillers in het algemeen in de sport. Maarten Moen, chef-arts van sportkoepel NOC-NSF gelooft dat er een groot verschil is in tramadolgebruik tussen Nederland en de rest van de wereld. In Nederland wordt het middel nauwelijks doorgeschreven. Dat komt ook door de Nederlandse ‘voorschrijfcultuur’ die terughoudend is: alleen medicatie bij medische indicatie. Wel is Moen voorstander van het verbod op Tramadol in de topsport. Vooral om verslaving te voorkomen.
LEES MEER...