‘Verslavende werking oxycodon (te) onbekend bij artsen’

Steeds vaker wordt in Nederland oxycodon voorgeschreven, hoewel uit de VS bekend is dat de zware pijnstillers te vergelijken zijn met heroïne. Artsen weten veel te weinig over de verslavende werking van oxycodon.

Dat stellen twee hoogleraren anesthesiologie in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Oxycodon is een opiode die qua chemische samenstelling vergelijkbaar is met morfine en heroine. Het gebruik ervan stijgt de laatste jaren, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Faramceutische Kengetallen. In zes jaar tijd is het gebruik zelfs verdrievoudigd. Zorginstellingen worden tegenwoordig door de inspectie en door de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen beoordeeld op ‘pijnscores’: hoe minder pijn, hoe beter het ziekenhuis scoort op kwaliteit. Het is een van de redenen dat ze zware pijnstillers geven.

Verslavende werking
Voorheen werd oxycodon vooral gebruikt voor terminale kankerpatienten. Inmiddels schrijven artsen het ook bij lichtere klachten zoals botbreuken, chronische rugprijn, gewrichtspijn of een hernia.  ‘Het geeft een snelle rush’, zegt hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het Leids Universitair Medisch Centrum. ‘Veel mensen krijgen er een euforisch gevoel van, nog sterker dan bij morfine. Maar om dat te bereiken, zijn steeds hogere doses nodig.’ ‘Als je deze pijnstiller langer dan dertig dagen gebruikt’, zegt anesthesioloog en pijnspecialist Monique Steegers van het Radboud UMC, ‘dan stijgt de kans dat je eraan verslaafd raakt.’

Reactie staatssecretaris
De Eerste Kamer stelde begin dit jaar weliswaar vragen over het toegenomen oxycodongebruik, maar staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaf vooral geruststellende antwoorden. ‘Voor zover bekend begeven de oxycodon-gebruikers zich in het medisch circuit’, schreef hij. Volgens hem was er geen reden tot ingrijpen.

Datum: 25/07/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...