Het afgelopen jaar belandden meerdere kinderen in het ziekenhuis door het gebruik van e-sigaretten, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). De nieuwe gegevens laten zien waarom het verwezenlijken van een rookvrije generatie zo belangrijk is.

De ziekenhuisopnames variëren van een klaplong en longbloedingen tot ernstige schade aan de longfunctie. Twee tieners, een meisje van 15 en een jongen van 17, moesten op de intensive care worden opgenomen. Daarnaast belandde een peuter van 2 jaar op de spoedeisende hulp na het drinken van vloeistof uit een vape. Een iets grotere hoeveelheid had fataal kunnen zijn.

Artsen slaan alarm
Kinderartsen waarschuwen dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Sommige jongeren raken volledig afhankelijk van vapen, zoals een 14-jarig meisje dat zelfs ’s nachts wakker werd om te vapen. Een jongen van 16 gaf aan dagelijks duizend hijsjes te nemen. Dit zou omgerekend neerkomen op 33 tot honderd sigaretten. Het omrekenen van de nicotine in vapes naar het aantal sigaretten ingewikkeld is, vertelt de NVK. Dit wegens de verschiellende varianten en sterktes die worden aangeboden. 
Kinderartsen van 'NoSmoKind', dat aan de NVK is verbonden, zijn ruim een jaar geleden een meldpunt gestart. Artsen kunnen hier casussen melden om zicht te krijgen op de omvang en ernst van de klachten. 

Nicotinee
Het burgerinitiatief 'Nicotinee', gesteund door gezondheidsorganisaties zoals Rookpreventie Jeugd en de Longartsenvereniging NVALT, wil dit soort situaties voorkomen. 'Nicotinee' richt zich op een geleidelijke afbouw van nicotineproducten. Mensen geboren op of na 1 januari 2012 zouden deze producten nooit meer mogen kopen. Vanaf 2030 gaat de leeftijdsgrens jaarlijks omhoog, om een generatie zonder nicotinegebruik te creëren.
Daarnaast pleiten de initiatiefnemers voor een onafhankelijke toezichthouder. Deze instantie moet jongeren beschermen tegen de verslavende werking van nicotineproducten, waaronder vapes.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...