Artsen en deskundigen zijn opzoek naar nieuwe pijnstillers. Het gaat hier om middelen die de pijn even goed stillen als bijvoorbeeld een opiaat, maar geen verslavingsrisico hebben. Zware pijnstilling zoals oxycodon werkt goed, maar kunnen leiden tot verslaving.

Lichte pijnstilling zoals paracetamol werkt voor de meeste mensen goed. Iets zwaardere pijnstilling zoals diclofenac werkt ook goed, maar kan bij veelgebruikers voor maagbloedingen en zelfs hartproblemen zorgen. De zware pijnstilling, voor mensen met chronische pijn of pijn na operaties, zoals oxydon (opiaat), werkt heel pijnstillend, maar heeft een hoge verslavingsfactor. Tussen 2011 en nu is het opiaatgebruik in Nederland vervijfvoudigd. Volgens deskundigen komt dit omdat de nadruk in de zorg de laatste decennia op pijnvrij lag, opiaten worden dus steeds vaker langdurig voorgeschreven.

Onderzoek

Geert-Jan Groeneveld is onderzoeker bij Centre for Human Drug Research en hoogleraar klinische neurofarmacologie aan de Universiteit Leiden. Hij onderzoekt verschillende pijngeneesmiddelen en methoden om de effecten daarvan te meten. ‘Er zijn goede pijnstillers, die voor de meeste soorten heftige pijn werken, zoals morfine. Maar alle morfine-achtige middelen hebben als nadeel dat je er gewend aan raakt. Je hebt steeds een hogere dosis nodig en kunt dan zelfs niet meer zonder. In Amerika is dit bijvoorbeeld een heel groot probleem en hebben veel mensen hierdoor een opiaatverslaving, aan bijvoorbeeld fentanyl. In Amerika zijn ze farmaceutische bedrijven al langer opzoek naar een nieuw, minder verslavend, geneesmiddel. In Nederland doen wij dit nu ook’, aldus Groeneveld.

Methode tegen pijn

Volgens Groeneveld is het verslavingsgehalte van een nieuw medicijn of een nieuwe methode erg belangrijk voor de ontwikkelaars van het medicijn. Daarnaast moet er per persoon bepaald worden welk medicijn het beste werkt omdat elke chronische pijn anders is. Arts-onderzoekers werken aan elektrische apparaatjes die het zenuwstelsel prikkelen en daarmee pijn dempen. Door stroomschokjes wordt de kalmeringsstand van het lichaam ingeschakeld, hierdoor wordt pijn verdraaglijker. Het apparaatje wordt via een operatie ingebracht bij iemand. Het onderzoek naar de zogeheten ‘parasympatische apparaten’ is nog bezig. Dit is een van de voorbeelden van een methode wat geen verslavingsrisico heeft.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...