Uit recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat er in veel landen losse sigaretten worden verkocht. Volgens het WHO is dit een probleem omdat losse sigaretten goedkoper zijn dan een pakje, waardoor de drempel om te gaan roken lager wordt.

De verkoop van losse sigaretten is in meer dan tachtig landen verboden, maar handhaven blijft lastig. In Ghana is de verkoop van een individuele sigaret bijvoorbeeld sinds 2017 verboden, maar uit onderzoek van dit jaar blijkt dat honderd procent van de ondervraagde verkopers deze nog wel verkoopt. De verkoop van de losse sigaretten zorgt volgens de WHO voor een groter aantal mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld jongeren, dat gaat roken. De drempel voor hen om een of twee sigaretten te kopen, ligt lager dan het kopen van een heel pakje. Daarnaast kunnen tabaksmaatregelen zoals accijns en gezondheidswaarschuwingen niet toegepast worden op een enkele sigaret.

Ook in Nederland

Met name in landen waar bewoners een laag inkomen hebben, worden de losse sigaretten het meest verkocht, zo’n 65 procent van de landen met een laag inkomen. Maar volgens longarts en voorzitter van Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter gebeuren dit soort praktijken ook in Nederland. ‘Als ik meeloop met welzijnswerkers in achterstandswijken hoor ik dat kinderen overal sigaretten kunnen kopen, zonder dat daarop gehandhaafd wordt. Deze kunnen kinderen onder de toonbank kopen bij veel winkels. Dat vind ik heel kwalijk’, zegt De Kanter tegen het online platform TabakNee.

Preventie

Volgens de arts moet de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit onderzoek hiernaar doen. ‘Deze praktijken kunnen niet langer zo. Winkeliers moeten zelf ook beseffen dat ze een verantwoordelijkheid hebben naar kinderen en jongeren’, aldus De Kanter. De WHO raadt wereldwijd aan om de verkoop van losse sigaretten te verbannen. In landen waar dit al verboden is, maar de verkoop toch doorgaat, moet er betere handhaving en informatie komen over rookpreventie.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...